LanSchool voor scholen

De vraag is hoe je alle computers, laptops en tablets optimaal binnen de lessen kunt gebruiken. Het programma LanSchool kan daar sterk aan bijdragen. Ook bij BYOD situaties!

Met het programma LanSchool kan gevolgd worden wat de leerlingen in de klas op hun computers aan het doen zijn. Er staan pictogrammen van de schermen van de leerlingen op uw scherm. U kunt daar op doorklikken om meer details te zien.
U kunt zien welke website de leerling bezoekt en u kunt volgen welk programma nu actief is. Ook kunt u een pagina van een leerling opslaan (snapshot).
U kunt uw scherm aan de hele klas laten zien, of het scherm van een leerling doorsturen naar iedereen. Ook is het mogelijk om samen op het Internet pagina’s te zoeken (co-browsing).
Doordat u de mogelijkheid hebt om het scherm, toetsenbord en de muis van de leerling even over te nemen, of de webtoegang te beperken tot specifieke websites, kunt u de effectiviteit van de les sterk positief beïnvloeden.
De docent kan de leerling gemakkelijk adviseren en instrueren met behulp van de chat-functie. Zo kunnen leerlingen ook goed individueel ondersteund en begeleid worden.
Via LanSchool kunnen bestanden naar de leerlingen worden verzonden – en zij kunnen hun gemaakte werk ook weer “inleveren”.
Als de les is afgelopen dan hebt u vaak nog de mogelijkheid om op afstand vanuit LanSchool de computers af te sluiten en later weer aan te zetten.
U regelt dat allemaal via een eenvoudige knoppenbalk bovenaan uw scherm. Er is daarnaast nog een snelmenu beschikbaar met daarin belangrijkste hoofdfuncties.

Hieronder lichten we een aantal functies toe, maar op een pagina hierachter staat ook een heel overzicht met filmpjes voor u klaar om te zien hoe u met LanSchool in de klas kunt werken.

Klik HIER voor een duidelijk overzicht van de toepassingsmogelijkheden van LanSchool in de les.

LanSchool en Privacy

Binnen welke kaders kan en mag LanSchool binnen scholen worden ingezet? Binnen het onderwijs zijn scholen immers verantwoordelijk voor de waarborging van de privacy van hun leerlingen. Bij een product als LanSchool krijgen wij van scholen veel vragen met betrekking tot wat er precies mag volgens de wet, en welke stappen de school moet nemen om LanSchool te kunnen gebruiken. Wij hebben de belangrijke punten voor u op een rijtje gezet. Op onze documentatiepagina staat het als het “Whitepaper over privacy aspecten“. U kunt die pdf daar meteen downloaden.

LanSchool bij toetsen

Met LanSchool kunt u toetsen maken en afnemen. De open vragen, goed/fout- of multiplechoicevragen maakt u snel met de meegeleverde toetsenmaker. Op deze wijze kunt u snel en effectief nagaan of de behandelde leerstof goed begrepen is. Resultaten kunnen worden geëxporteerd naar een elektronische agenda.

LanSchool Systeembeheer

LanSchool bij examens

Ook voor examensituaties is LanSchool ideaal. Binnen LanSchool is er een uitgebreide ondersteuning voor examens en toetsen. Zo kunt u tijdens examens de computer van een leerling gedurende een bepaalde periode afsluiten voor inkomend verkeer en externe contacten. De computer wordt in de “examen-stand” gezet.

LanSchool en systeembeheer

Vanuit systeembeheer kan eenvoudig worden bijgehouden of de computers en het schoolnetwerk goed worden gebruikt. Via LanSchool kan worden meegekeken op alle leerling-computers en kan worden opgetreden bij onjuist gebruik. Zo kan bijvoorbeeld extreme belasting van het netwerk door ongewenste downloads worden voorkomen. Plezierig is daarbij dat LanSchool zelf geen zwaar beroep doet op de netwerkcapaciteit!

LanSchool en BYOD

Binnen LanSchool kunnen nu o.a. ook iPads en Android tablets meedoen. En datzelfde geldt nu ook voor de Chromebooks. Op deze wijze kent LanSchool dus binnen de huidige Bring-Your-Own-Device omgevingen ruime mogelijkheden.

Als leerlingen met eigen apparatuur naar school komen, dan zullen er aangepaste huisregels moeten gelden voor gebruik binnen het schoolgebouw. Leerlingen zullen in dit geval in de schoolregels moeten lezen dat de LanSchool-pupil functie geactiveerd moet zijn als zij met hun eigen device de lessen willen volgen.

Gedurende het onderwijsproces zal LanSchool dus actief moeten zijn. Op die manier kan het onderwijs effectief voortgang vinden. Natuurlijk is die functionaliteit gebonden aan het schoolnetwerk. Buiten de grenzen van dat schoolnetwerk vervalt de activatie (uiteraard).

Over de diverse devices nog het volgende: bij sommige devices zijn minder dan de gebruikelijke opties aanwezig. Dit hangt samen met de mogelijkheden die er binnen zo’n omgeving zijn. De pupil-app van LanSchool voor de iPad is in feite (ook) een browser. Via de LanSchool app wordt dus het Internet bezocht.

Bij de tablets zal de leerling de pupil-app gratis uit de gebruikelijke store kunnen ophalen en installeren.